Избрани Новини

Православен кръст с височина 25 метра изграждат край Петрич

Нова гражданска инициатива стартира в Петрич с надслов Петричката "Света гора”

Нова гражданска инициатива стартира в Петрич с работното заглавие Петричката „Света гора” предаде Радио Белла. Става дума за мащабен проект, който ще обедини в пръстен исторически места над Петрич - района от Търна баир, Дъновистката поляна, подстъпите към средновековната крепост „Гяур Калеси”, парковата зона „Виздол”. Първа стъпка е готовият вече проект за познатата Дъновистка поляна, където ще се изгради православен кръст с внушителна височина 25 метра. Ще се изгради още параклис, зона за отдих, кафе, чайна, палатков лагер, площадно пространство. Проектът за Дъновиската поляна е дело на архитект Владимир Митрев. Той оглавява и създаденият инициативен комитет, който стои зад тази идея. В комитета съдействие като консултант оказва и професор Валентин Старчев, създателят на паметната плоча за 1 300 годишнината от Освобождението на България. Историкът Сотир Иванов също е част от инициативата. Той посочи, че едва ли има селище, което да има район, който е концентриран израз на археологическото наследство през последните 1 400 години, както е по северния склон на Беласица планина. В инициативния комитет се включват Снежана Митова - учител, архиерейският наместник Ангел Кочев, депутатът Димитър Танев, юристът Рилка Филипова, три жени от пенсионерски клуб на кв. „Дълбошница”, общинският съветник и кандидат за кмет Димитър Бръчков. Инициативният комитет остава отворен за включване на още граждани, които имат желание да съдействат, включвайки се в каузата. Предстои да бъдат определени места, на които всеки ще може чрез подпис да се включи в инициативния комитет. "Ще се търсят всички форми за финансиране - дарения и външно финансиране", посочи депутатът Димитър Танев. Кандидатът за кмет Димитър Бръчков изрично уточни, че е приел поканата на инициативния комитет и се включва като гражданин на тази община, защото смята, че подобни каузи обединяват обществото. Архиерейският наместник Ангел Кочев отбеляза, че това е начало на един прекрасен проект, който ще спомогне за духовното ни израстване, защото кръстът, който ще бди над Петрич, ще бъде израз на търпението, смирението и мъдростта. „Най-големият символ, който може да обединява,това е животворящият кръст”, заключи отец Кочев.
Задоволство от тази стъпка изразиха и три жени от клуба на пенсионера в кв. „Дълбошница”, които още преди година внесоха искане за създаването на инициативен комитет и набирането на дарения за възстановяване на крепостта „Гяур калеси”, изобразена на герба на Петрич.
Петричани ще решат как да се нарича проектът, който ще обедини значими исторически места над Петрич, уточниха от инициативния граждански комитет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов