Избрани Новини

Ромите в Гърмен празнуват спирането на акцията

В същото време гърменци стягат пореден протест

Ромите в Гърмен празнуват, музика от ранна утрин озвучава махалата в чест на прекратената акция "Багер", пише trud.bg. Те са инсталирали една мощна тонколона на покрив на къща и доволни,че са спасили домовете си, танцуват и се прегръщат. В същото време гърменци стягат пореден протест.

Днес по план ДНСК трябваше да разруши още две незаконни къщи в махалата, а до края на юли месец още 20 постройки. Писмо на Европейския съд за правата на човека спря изпълнението.

"Не може за един месец да се самосезират Европейският съд, Българският хелзинкски комитет, а 15 години никой не се самосезира, че тук има незаконни постройки, че има нарушаване на чл. 323 А от Наказателния кодекс и никой не взема наказателни мерки. Аз ромите не ги обвинявам. Не съм срещу ромите, а срещу беззаконието в държавата", коментира създалата се патова ситуация Иван Байрактаров,председател на инициативният комитет на протестиращите в Гърмен.

Ромите са решили и да заведат дела срещу общината, която им е издала декларации за търпимост и с това ги е подвела, че ще им бъдат узаконени къщите. По този казус прокуратурата се самосезира и в момента проверява кой и какво точно е правел в общината и дали има изготвяни документи с невярно съдържание. Проверката още не е приключила.

Кметицата на Гърмен Минка Капитанова продължава да обяснява, че няма къде да осигури подслон на ромите и настоява държавата да помогне за решаване на проблема с 124-те незаконни къщи в гетото.

В същото време стана ясно, че всички роми ще имат право на глас на предстоящите местни избори. В кметството те имат регистрация, която по документи се казва "Извън регулация" -тоест поляната на разклона за Ковачевица с незаконните къщи.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов