Избрани Новини

Ще включат ли Пирин в списъка на ЮНЕСКО на застрашените обекти?

Причина за това било презастрояването на парка

Поредният скандал, свързан със застрояването на Национален парк Пирин, е на път да избухне в публичното пространство, пише bansko.net.

Преди дни от Коалиция "За да остане природа в България" оповестиха, че на 39-та си сесия в Бон ЮНЕСКО е взело решение да включи Пирин в списъка на застрашените обекти на Световното природно наследство. Причина за това било презастрояването на парка и разширяване на ски зоната в Банско.

Оказва се, че информацията, разпространена от Коалиция "За да остане природа в България" не отговаря на истината, твърдят от Форум "Природа". Подобен казус въобще не е разглеждан на сесията на ЮНЕСКО, проведена от 28 юни до 8 юли. Дни след финала на сесията е проведена Международна конференция за обектите на световното природно наследство и ролята на гражданското общество. Участие на нея са взели различни организации, представител е имала и партията на Зелените Петко Цветков, който е активист от коалицията "За да остане природа в България" и служител на Българо-швейцарската програма "Биоразнообразие". В рамките на конференцията той е изнесъл доклад, която е злепоставил страната ни, държавните ни институции и цялата туристическа и спортна и туристическа индустрия, като е цитирал неверни данни и примери.

От Форум "Природа" са категорични, че българските Зелени, които клеветят страната ни пред Европа и Брюксел, всъщност са сред основните получатели на европейски пари за екологични дейности.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)