Избрани Новини

Община Симитли не e съгласна с експертизата за рудник "Ораново”

Според съда трагедията в рудника не е могла да бъде предотвратена

„Никой от Община Симитли не вярва на фалшивите и срамни експертизи, според които няма виновни за смъртта на четиримата миньори от "Ораново"”, каза кметът на Община Симитли Апостол Апостолов.
Няма виновни за смъртта на четиримата миньори от "Ораново" преди близо две години. Това следва от постановление от 1 юни тази година на Окръжна прокуратура – Благоевград. С него се прекратява наказателното производство за причиняване на смъртта на четиримата миньори от мина "Ораново" при професионална непредпазливост поради липса на извършено престъпление. С определение от 10.07.2015 г. Окръжен съд - Благоевград е потвърдил постановлението на Окръжната прокуратура.

Мотивите на прокуратурата за прекратяване на досъдебното производство са изброени на 39 страници заради засиленият обществен интерес към делото. Трагедията в рудник "Ораново" не е могла да бъде предотвратена, става ясно от тях. Не са открити преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд. Посочва се също, че съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания. Спасителните отряди са действали правилно и адекватно.
На 16 юли 2013 г. 64-та подетажна събирателна галерия в рудник „Ораново" изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-тия метър. При срутването на близо 270 кубика земна и скална маса загинаха четиримата миньори Иван Лазаров, Асен Стойнев, Христо Младенов и Николай Михайлов. По време на дейностите по разкриване на затрупания тунел намери смъртта си и 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград, който получи инфаркт по време на издирвателната акция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов