Избрани Новини

"Златната ябълка" на Пламен Бонев вече си има почитатели

Благоевград Лайф

15-07-2015, 22:00

Снимка:

blagoevgrad.utre.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Златната ябълка" краси L’Оpera

Вижте мозайките на Димитрина Гошева (галерия)

Инсталацията се намира пред читалището в Благоевград

Пред читалище "Никола Вапцаров" в Благоевград "златна ябълка" събира копнежите и мечтите на благоевградчани и ги връща към старата приказка за златната яълка и тримата братя. Инсталацията, дело на художника Пламен Бонев, провокира, но и развлича хората, кара ги да погледнат на нещата в живота по друг начин, да се замислят за детето в себе си и доколко още го има.

Художникът твърди, че иска да върне към живот нещо старо, да покаже, че има място за него под слънцето. И да не бъде просто музеен експонат, затворен под похлупак, а да бъде сред хората, да създава настроение, да ражда мечти. Да бъде една съвременна скулптура, сложена на обществено място като декорация. Та дори и като временна скулптура.

Идеята на Бонев е била да се направят десетина ябълки от различни художници, всеки със свой поглед, на различни обществени места в Благоевград - на моста на влюбените, пред мола, при ЮЗУ. Засега тази идея освен пред читалището е реализирана на една стара стена на гърба на покрития плувен басейн. Дали ще има още ябълки? И той не знае. 

Навремето Бонев заедно с покойния скулптор Христо Бараковски направиха инсталация на фонтаните, като украсиха едно изсъхнало емблематично за Благоевград дърво и го превърнаха  в символ на новото начало. Сега отново иска да вдъхне живот на една стара приказка. А на безбройните въпроси как е направил златната ябълка обяснява, че тя е от един вид смола и боядисана отвън. Но всеки може да добави своя щрих... 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)