Избрани Новини

Глоби за мръсотия и животни без надзор налагат в Разлог

Над 90 % от актовете са за влизане на животни в чужди имоти, твърдят общинските охранители

Община Разлог поде кампания срещу замърсяването на населените места и пускането на животни без надзор, информира standartnews.com. Служителите на отдел "Екология, чистота и земеделие" в кметството имат задачата да следят за спазването на общинската наредба и да налагат санкции при констатирането на нарушения. Местните хора могат да подават сигнали за нередности, за да реагират своевременно общинарите и да залавят нарушителите. При регистриране на нарушения се съставят протоколи и се налагат глоби на виновните.

Заради санкциите напоследък нерегламентираните сметища намаляха значително. Никой не смее да хвърля отпадъци, където му падне, защото рискува да отнесе солена глоба. Ако собственик на земеделски насаждения в землището на община Разлог установи, че в имота му има чужди животни може да подаде жалба, като нарушението се установява и чрез свидетел. Сформира се комисия, която оценява щетите.

„Голям проблем са свободно пуснатите коне, които пасат навсякъде. Констатираме нарушението и съставяме акт на собствениците на добичетата. Над 90 % от съставените актове са за влизане в чужди имоти", твърдят общинските охранители на земеделските земи. Четириногите излизат внезапно по пътищата в района и предизвикват катастрофи.

Добичета „дебнат" водачите почти навсякъде по шосетата в региона. Проблемът е, че животните са на паша до самите пътни участъци. Навътре в полето почти всичко е засято със земеделски култури и затова крави, коне и овце пасат до шосетата.

„Наши служители хващат безпризорни животни, но няма как да докажем чии са, тъй като не са маркирани. Всички животновъди са предупредени да не оставят без надзор животните си, но много от тях не спазват разпоредбите", казват от кметството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов