Избрани Новини

Поливане на градини докара режим на водата в Огняново и Марчево

На всеки жител от двете селища се падат по 700 литра вода на денонощие

Безконтролно поливане на градините с питейна вода е причина за налагане на режим в гърменските села Огняново и Марчево, съобщава standartnews.com. От ВиК - Благоевград установили многократно увеличение на използваната живителна течност от жителите на тези населени места. Данните сочат, че на всеки жител от двете селища се падат по 700 литра вода на денонощие, което надвишава над четири пъти нормата за страната - 160 литра. Водното количество в резервоара, снабдяващ двете села, е 1209 кубически метра за денонощие, а подаването на питейна вода е 14 литра в секунда.

„Преди време спряха минералната вода на цялото село Марчево и на една трета от нашето село. Сега ВиК не може да осигури същото силно водоподаване и търси оправдания. Признавам, че поливаме градините, защото земеделието е нашето препитание. В София поливат цветята с питейна вода, но никой не прави проблем. Пък и нали си плащаме", заяви кметицата на Огняново Димитрия Гюрова.

Местните хора негодуват, тъй като водният режим създава неудобство и на туристите в курортното селище. Част от гостите си тръгват по-рано заради проблема с водата.

Главният инженер на водния оператор Петър Чапкънов опроверга, че недостигът на вода е следствие от спирането на минералната вода, за която проби на РЗИ и ВиК потвърдиха отклонения на някои от показателите и доказаха, че не става за пиене. Така бе прекъсната практиката от години по питейния водопровод да тече минерална вода.

„Само преди няколко месеца при същите водни обеми - 14 литра в секунда, жителите на двете села са потребявали едва 7 литра от дебита", допълни Чапкънов.

Единственото обяснение за сегашния недостиг е използването на питейната вода за поливане на градините и почистване на улиците. Над 40 декара са поливните площи в дворовете на хората. За една поливка се използват между 25 и 30 кубически метра вода. Простата сметка показва, че това е почти цялото количество питейна вода. Затова в селата Марчево и Огняново се въвежда почасов режим, който е съгласуван с кметовете на населените места.

„В една част на селото няма вода от 08,00 часа сутринта до 13,00 часа, а в друга – от 13,00 до 18,00 часа. През нощта пък я спираме, за да се напълни резервоарът", каза още кметът на с. Огняново.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов