Избрани Новини

Половин милион туристи са посетили ски зоната в Банско

Туристическият потенциал на парка е голям, но се нуждае от оптимизиране

Половин милион туристи са посетили ски зоната в Банско през изминалия зимен сезон. Това показва мониторингът, направен от авторите на проекта на Плана за развитие на НП "Пирин" 2014-2023 година. 24.38% от тях са били англичани, почти толкова са и българските посетители. По около 18% се падат на гърците и руснаците, следват румънците, турците и сърбите с почти равно участие от 3 до 5%.

През летния сезон на 2014 година Национален парк "Пирин" пък е посетен от около 100 000 души. Общественото обсъждане на проекта за Плана за развитие на НП "Пирин" стартира днес /понеделник/. 367-страничният документ гарантира развитие на целия регион, като пази природата. Ако планът се приеме, което трябва да стане с одобрението на Министерския съвет, Банско ще се надява да получи зелена светлина за строеж на втори кабинков лифт. Екозащитници видяха заплаха от увеличаване на териториите за изграждане на различни обекти. В отворено писмо до медиите авторите на проекта заявяват, че обявената информация от еколозите въобще не отговаря на истината.

Посочва се, че основната артерия за ски спортовете и посетителите са въжените линии, като най-голяма заслуга за това има съвременният кабинков лифт – гондола с 8 места от Банско до Бъндеришка поляна, чийто капацитет е 1800 – 2000 души на час. Наличният туристически потенциал на парка е голям, но се нуждае от оптимизиране, твърдят експертите. Те коментират, че бързото развитие на региона е концентрирано предимно в землищата на Банско и Разлог, което е пряко свързано със зимните спортове. Отчита се, че пешеходният туризъм е най-популярната форма на посещение в парка. На него се падат над 70% от всички посетители на целогодишна база.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов