Избрани Новини

Предимството да си отглеждаш сам прехраната

Много хора предпочитат да пазаруват пресни плодове и зеленчуци направо от земеделците

Масово хората от селата в Благоевградско осигуряват прехраната си, като продават плодовете и зеленчуците от личните си градини, съобщава БНТ. Пазарът обаче невинаги върви, но непродаденото стопаните слагат на трапезата си. Много хора предпочитат да пазаруват пресни плодове и зеленчуци направо от земеделците, защото така са сигурни в качеството на продуктите.

Преди 10 години Никола Нушев работил като строител в чужбина. С изкараните пари се върнал в България и се захванал с земеделие. На субсидии стопанинът не разчита, защото си признава, че не може да отговори на многото изисквания. Изградил 7 оранжерии сам с жена си. Грижите са постоянни, разходите – също. А резултатът е екологично чисти домашни домати и краставици.

Никола Нушев- земеделец: “Семена се купуват, препаратите съм ги махнал, водата беше от чешмата, къде са ми разходите и ток за помпи”.

Веднъж набрани и сортирани, зеленчуците грижливо се опаковат и товарят за да стигнат до купувачите – в Разлог, Банско и Благоевград. А в събота, когато е пазарен ден, Никола е на сергията. Никола Нушев: "Заповядайте! Най-евтината краставичка, моля - 60 стотинки!"

Добрият търговец има и изпитана стратегия срещу вносните гръцки зеленчуци, които подбиват цените на българските.

Никола Нушев: “Добра продукция и редовно да си на пазара, и прясна стока”.

А клиентите са безкомпромисни. В пазарската си чанта слагат само подбрани продукти.

"Колко можеш да продадеш за един ден?"

Никола Нушев: "Зависи коклко пари имат хората. Взели ли за заплати, взели ли са пенсии."

След часове на открито пазарлъкът свършва и идва равносметката. В добри дни портмонето е пълно, а касетките празни. Когато пазар за нетрайната продукцията няма – тя често се подарява, понякога дори се и изхвърля, а производителят регистрира загуби. Тогава сметки за вода от по 800 лв за поливане се плащат трудно. Рискът обаче не плаши Никола. За да увеличи приходите си, обмисля да се захване и с животновъдство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов