Избрани Новини

Туристи дълбаят Байкушевата мура за спомен

Туризъм

21-07-2015, 09:39

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Красота на една ръка разстояние” продължава до края на месеца

Хората забиват монети в дървото или си отчупват парче кора за щастие

Надписи има в кората на най-старото иглолистно дърво в България - Байкушевата мура., информира btv. Модата стигна до там туристи да забиват в дървото монети или да си отчупват парче кора за спомен.

На близо 2000 метра надморска височина се намира най-старото иглолистно дърво в България. Байкушевата мура е висока 26 метра. Въпреки че е от защитен вид, посегателствата срещу нея са често срещани. Десетки туристи всеки ден изкачват стъпалата до прочутото дърво. Снимат се за спомен и споделят интересни факти. Докато майки учат децата си да галят дървото, а някои хвърлят стотинки край дънера, други предпочитат да забият монетите в кората, защото носело щастие.
„Друг проблем е отчупването на парченце кора, което да си занесеш за спомен. Със сигурност тези парченца кора в един момент ги хвърлят тези, които ги отчупват, незнайно къде, така че тези измислици, човешки, в никакъв случай няма да донесат щастие на този, който го прави”, каза Лили Декова, старши експерт в НП Пирин.
В кората на дървото, връстник на българската държава, намираме и различни инициали. Има и издълбани числа, най-вероятно датите на посещението. Опитът за увековечаване на туристите в Пирин може да доведе до унищожаването на едно вековно дърво. И тъй като установяването на нарушителите е изключително трудно, какво ще бъде отношението ни към природата, оставяме на нашата съвест.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов