Избрани Новини

Обсъждаха центровете за спешна помощ в Пиринско

На срещата присъства заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, областният управител Бисер Михайлов, кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметове от областта проведоха работна среща, на която бе обсъдена възможността за изграждане на центрове за Спешна помощ в региона. Дискусията бе във връзка с изпълнението на инвестиционен проект на Миниcтepcтвoтo нa здpaвeoпaзвaнeтo пo ОП „Рeгиoни в pacтeж” зa мoдepнизиpaнe нa Спeшнa пoмoщ в cтpaнaтa. Проектът ще включва извършване на инвестиции в 28 Центъра за спешна медицинска помощ, 170 филиала на центровете за спешна медицинска помощ и 34 спешни отделения. В изпълнение на дейностите ще бъдат изградени нови филиали за спешна помощ, съгласно изискванията на медицинския стандарт.

На срещата, която се проведе в Областна администрация – Благоевград, кметовете от областта представиха своите предложения за място, на което да се изгради или ремонтира съществуващ сграден фонд, за да бъде пригоден за нуждите на центровете и да отговаря на изискванията за финансиране с европейски средства. Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов взе активно участие по темата, като посочи като възможност за терен 2 декара, които се намират зад МБАЛ ПУЛС. Той обаче постави съществени въпроси на заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски. Част от тях бяха свързани с нормативните уредби и финансовата част по проекта. „Ако прехвърлим терена на държавата, това би означавало, че след това общината няма да може да доизгради и развие центъра като голяма нова болница, каквато искаме да направим в Благоевград. Освен това стои и въпросът средствата, които ще бъдат отделени за изграждане на центровете, ще бъдат ли достатъчни за всички необходими строително-монтажни дейности, за да не се стигне само до половината изпълнение”, констатира д-р Камбитов. Неговите въпроси бяха взети под внимание и ще бъдат поставени пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството от д-р Персенски. Уточняването на детайлите за започване изпълнението на проекта доведоха до изтегляне на една от точките, които бяха включени в дневния ред на редовното заседание на Общински съвет на 24 юли, а именно –  предоставянето на недвижим имот за реализацията на инвестиционен проект по програма „Региони в растеж” 2014- 2020г., докато не бъдат дадени категорични указания.

Пpoeктът, пo кoйтo бeнeфициeнт e Миниcтepcтвoто нa здpaвeoпaзвaнeтo, e нa oбщa cтoйнocт 84 млн.eвpo и пpeдвиждa мaщaбни инвecтиции, като в изпълнeниe нa дeйнocтитe щe бъдe изгpaдeн нoв или peмoнтиpaн cъщecтвyвaщият cгpaдeн фoнд, щe бъдe ocигypeнo цялocтнo тeхничecкo oбopyдвaнe и oбзaвeждaнe cъглacнo изиcквaниятa нa мeдицинcкия cтaндapт зa cпeшнa мeдицинa и нa дeйcтвaщaтa нopмaтивнa ypeдбa.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов