Избрани Новини

Месо с антракс стигна до търговската мрежа

Собственикът на транжорната в "Аспарухово" е задържан

Положителни са пробите за антракс от транжорната в кв. "Аспарухово" - ЕТ "Дари-Пламен Илиев", чийто собственик до последно отричаше, че заразената крава е била разфасована в цеха му. Пробите от оборудването и повърхностите са показали наличие на спори от антракс. Същите тези оборудване и повърхности са били в контакт с друго месо, влязло впоследствие в цеха и така ситуацията е дала възможност за вторично заразяване, обясни заместник-областният управител Цветомир Петров. Заради ситуацията спешно бе свикан кризисен щаб в Областна управа, в който участват Агенцията по храните, Регионалната здравна инспекция, Гражданска защита, полиция, ветеринарните служби. 

Служители на Агенцията по безопасност на храните в момента изземват количества месо от търговската мрежа, произведено и опаковано в периода 8-22 юли в заразената транжорна. Все още не се знае колко са обектите, заредени с продукти на ЕТ "Дари-Пламен Илиев". Ясно е обаче, че месо, което е било в контакт с антракс е влязло в магазини и вероятно туристически обекти във Варна, Добрич и Бяла. Знае се също, че става въпрос за кайма и мляно месо, вложено в кебапчета, кюфтета, сатленки, наденици. Тепърва здравните служби ще изясняват общото количество месо, разпространено в търговската мрежа, както и това, което е продадено.

Собственикът на транжорната Пламен Илиев е задържан и се разпитва в полицията. Всеки, който знае, че е консумирал месо от цеха в "Аспарухово" да следи за симптоми, препоръчаха от РЗИ. Инкубационният период на болестта при консумация е от 2 до 4 дни и всеки със съмнения и стомашно чревни оплаквания да потърси лекарска помощ.

От Агенцията по храните обещаха да обявят след 21:30 часа всички обекти, до които е стигнало месото от транжорна "Дари". Здравните служби увериха, че при евентуален бум на антракс имат готовност за реакция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов