Избрани Новини

Адвокатки се съдят за клевета

Районният съд в Благоевград прекрати делото

Две адвокатки от Благоевград заведоха дело за клевета срещу своя колежка, но съдът прекрати спора помежду имq пише "24 часа".

Величка Ушатова и Галина Савова са защитнички на 73-годишния Здравко Митов, обвинен в опит за убийство на адвокат Юлия Ангелова. Пенсионерът заля с бензин през декември 2013 г. кантората на Ангелова и се опита да я запали, но бързата намеса на хора от съседните офиси не доведе до по-тежък инцидент. Митов е подсъдим и делото срещу него още не е приключило.

Когато адвокат Ангелова разбрала, че две нейни колежки се наели със защитата на Митов, тя изпратила писмо до адвокатската колегия, като посочила, че "Случаят ме засяга лично. Чувствам се дълбоко обидена - за 31 г. стаж в Адвокатската колегия да излязат да защитават похитителя на живота ми подсъдим колеги от моята колегия - меко казано, считам, че е неморално". Заради тези нейни думи в сигнала, колежките й смятат, че тя е осъществила престъплението "клевета", тъй като е разгласила позорно обстоятелство, с което е предизвикала негативна оценка за тях сред обществото.

Районният съд в Благоевград обаче определи, че делото трябва да се прекрати, защото в писмото на Ангелова няма клевета, а е изразено нейно мнение, няма факти или квалификации, които могат да се определят като клеветнически или позорящи. Окръжният съд окончателно потвърди разпореждането на районния за прекратяване на делото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)