Избрани Новини

Завърши 13-та Международна олимпиада по лингвистика

Отборът на САЩ е първенец

България бе домакин на тазгодишната Международна олимпиада по лингвистика. Събитието се проведе в Благоевград от 20 до 24 юли, обединявайки 43 отбора от 29 държави от целия свят. Сред тях за първи път взеха участие отвбори от Казахстан и Бангладеш. Най-способните ученици от различни нации премериха знания в полето на лингвистиката, справяйки се с трудни задачи на непознати за тях езици. „Олимпиадата по лингвистика се провежда за трети път в България. Радваме се, че броят на участниците е толкова голям и се надяваме съревнованието да завърши в полза на българския отбор, който се подготвя усилено за предстоящото състезание“, споделят от СРООПН. Основни спонсори на събитието са Фондация „Америка за България“ и компанията Google. Други спонсори са компаниите Walltopia, Chaosgroup, Coca-Cola и Bulpros. Традиционно в Международната олимпиада по лингвистика участват два отбора от всяка държава. Тази година съставите на българските отбори бяха следните:

Отбор 1:

Тина Владимирова Владимирова, 10. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Надежда Димитрова Димитрова, 10. клас, 128. СОУ "Алберт Айнщайн", София

Борислав Иванов Георгиев, 11. клас, 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес", София

Валентин Руменов Димов, 10. клас, 91. НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", София

Отбор 2:

Данаил Николаев Пенев, 12. клас, Първа английска езикова гимназия, Варна

Радина Добромирова Добрева, 12. клас, МГ "Д-р Петър Берон", Варна

Здравко Пламенов Иванов, 8. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Ралица Стефанова Дарджонова, 12. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Ръководител на отбора от 2003 г. насам е инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г.Той е доволен от организацията на състезанието и представянето на българските отбори и съобщи, че в България има няколко добре работещи центрове по математическа лингвистика - в София, Благоевград, Русе, Варна и др., в които се обучават над 270 ученици.

Олимпиадата, която бе под патронажа на президента на Р България, се проведе в Американския  университет в Благоевград.  Подготовката на националния отбор по лингвистика протече в Центъра за подготовка на олимпийски състезатели към МОН.

Днес събитието приключи, награждаването бе от 15:00 часа. На първо място се класира отборът на САЩ, на второ е българският отбор. Мотото тази година беше "Лингвистиката създава приятелства".

Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 38 медала – 10 златни, 11 сребърни и 17 бронзови. Освен това имаме три първи места в отборното класиране, 10 награди за най-добро решение и 17 почетни грамоти. Трима български ученици са ставали абсолютни световни шампиони, като Иван Добрев е единственият двукратен световен шампион в историята на олимпиадата. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена веднага след Русия и САЩ.

Следващото, 14 международно състезание по математическа лингвистика ще се проведе през 2016 година в индийския град Майсур.

 

 
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов