Избрани Новини

От Марчево са пратили проби на водата в чужбина

Ще съдят държавата, ако водата е чиста

Жители на селата Марчево и Огняново в община Гърмен се оплакваха, че имат питейна вода само по няколко часа на ден. По думите им проблемът е от 2 месеца, когато бе спряна минералната вода във водопроводите им и заменена с вода от други източници. Причината – изследване на Районната здравна инспекция, което показало наличие на арсен във водата, ползвана за битови нужди.

Заради често пресъхващите чешми в Марчево от няколко дни е въведен воден режим. Вместо по 5 часа на ден обаче според местните хора вода тече по-малко време.

От ВИК-Благоевград казаха, че причината за въвеждане на режим в Огняново и Марчево е безконтролното поливане на градините с питейна вода. По техни данни на всеки жител от двете села се падат по 700 литра вода на денонощие, което надвишава над 4 пъти нормата за страната. В Марчево обаче са категорични, че за градините в селото имат два поливни канала.

“Този канал е предостатъчен и ние питейна вода изобщо не използваме за поливане”,коментира Иван Кокошаров.

“Ние ще настояваме да ни върнат минералната вода”, каза Борис Кунчев – кмет на село Марчево.

Част от минералната вода, сега изтича в реката, а друга ползват местните хотели. От Марчево са изпратили проби от водата за изследване в чужбина. Категорични са, че ако резултатите, които очакват оттам, са добри – ще съдят държавата, предава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов