Избрани Новини

Кой пази багажа ни на гарата?

Животът

25-07-2015, 16:00

Снимка:

blagoevgrad.utre.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трака-трака, иде влакът... (галерия)

Влакът за Гърция ще се движи по ново трасе от 10 юли

В най-кратко време отново ще има гардероби на централните гари в София, Варна и Бургас

В разгара на летните отпуски пътниците на БДЖ са лишени от възможността да оставят за съхранение багажа си за няколко часа, докато изчакват следващия влак, съобщава БНТ. От това неудобство страдат и чуждестранните туристи, решили да дойдат у нас с държавната железница

Пристига пътник от чужбина или от по-малко населено място, който пътува за морето, натоварен с два куфара и две раници. До нощния влак обаче има 4-5 часа. В момента вместо да остави багажа си на гардероб и да използва времето да се разходи, този пътник трябва да се закотви на гарата, за да пази багажа. В края на месец април е прекратен договора между БДЖ и частна фирма, която е стопанисвала гардеробите и оттогава те са затворени. На гарата в Благовград обаче пътниците са облагодетелствани, защото там една добра жена безплатно изпълнява обществените функции на железопътната компания. Багажното отделение на жп гарата в Благоевград от месеци е заключено. Големите куфари и пътни чанти все пак в гарата се съхраняват. Редовните пътници разчитат на Блага Иванова, хигиенист на жп гарата. Помага на пътниците на добра воля и без пари. Блага Иванова: “Някой идва тука, помоли, остави си го при мене за час. По една чанта, тръгне ли например някой нагоре по центъра за поликлиниката, да не го носи, оставя го човекът, дойде после, вземе го и си отиде.”

Ситуацията е идентична и на другите гари у нас. Чуждите туристи, избрали да пътуват с влак,  също са потърпевши от липсата на гардероб на гарите.

В писмо до БНТ от ръководството на БДЖ заявиха, че към настоящия момент компанията не се е отказала изцяло от този вид услуга. Търсят се помещения, където да се съхранява багажа, а в най-кратко време отново ще има гардероби на централните гари в София, Варна и Бургас. В Централна гара София „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД имаше готовност още в началото на седмицата да се  предоставят помещения за съхраняване на багаж. Поради извършвания ремонт на гарата обаче стартирането на услугата се забави и тя ще се предлага от началото на следващата седмица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов