Избрани Новини

Представиха европейско финансиране в общините по поречието на Места

Информираха за отворените за кандидатстване схеми "Ново работно място“ и "Активни“

Информационни срещи за представяне на отворените за кандидатстване схеми „Ново работно място“ и „Активни“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ проведоха от Областен информационен център – Благоевград. В първата част от информационната кампания експертите на центъра посетиха общините Хаджидимово, Сатовча, Гоце Делчев, Гърмен, Разлог, Банско, Белица и Якоруда. По време на срещите бяха представени насоките за кандидатстване по двете схеми и начинът на подготовка и подаване на проектни предложения чрез системата за електронно кандидатстване ИСУН 2020.

Работодатели от всички населени места по поречието на река Места, представители на неправителствени организации, общински администрации и социални партньори се включиха активно в информационните срещи по места. Голям интерес представителите на бизнеса проявиха към схема „Ново работно място“, която припознаха като възможност за развитие и разширяване на своя бизнес и разкриване на нови работни места. Присъстващите на срещата работодатели заявиха желание и готовност за изготвяне на проектни предложения и наемане на работници и служители в сферата на туризма, търговията, производството и услугите.

Операцията „Ново работно място“ има за цел да осигури предпоставки за създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица. Освен за осигуряване на заплати и осигуровки, бенефициентите по тази схема ще могат да ползват европейски средства и за обзавеждане и оборудване на новосъздадените работни места. Проектите по схемата могат да бъдат от 50 000 лв. до 391 166 лв.

Основната  цел на схема „Активни“ е активиране и интеграция в заетост на младежи до 29-годишна възраст включително и такива, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, не са регистрирани като безработни лица в Агенция по заетостта. Операцията е насочена към идентифициране и мотивиране за активно поведение на пазара на труда на неактивни младежи от целевата група, с последващи дейности за включване в заетост, обучение или връщане в образование. Тази схема е насочена към неправителствени организации, организации, предоставящи посреднически услуги на пазара на труда, центрове за информация и професионално ориентиране, центрове за професионално обучение, социални партньори, общини и райони на общини, работодатели. Размерът на всеки проект по операцията може да бъде от 200 000 лв. до 391 166 лв. През следващата седмица информационната кампания на ОИЦ-Благоевград продължава в общините Струмяни, Кресна, Сандански, Петрич и Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)