Избрани Новини

Нова техника и оборудване ще подобри спешния център в Кюстендил

Общината ще ползва 85-те милиона евро от ОП “Региони в растеж”

Нов „Център за спешна медицинска помощ“ ще бъде изграден в Кюстендил, информира БНТ. Това предвижда мащабен проект за модернизация на спешната помощ в страната. Средствата за реализирането на проекта надхвърлят 85 милиона евро и ще бъдат осигурени по ОП “Региони в растеж”.

В Спешния център в Кюстендил техниката и оборудването не отговарят на европейските изисквания, а материалната база е остаряла.

“Местоположението, достъпът на собствената ви кола на служебната кола на естакади не отговарят на европейските изисквания, като територия, като помещения, като функция и в този смисъл ще се търпи една реконструкция на цялостната система на спешната помощ  в страната”, коментира д-р Анелия Георгиева – директор на Спешен център в Кюстендил.

Работата на екипите и услугите на Спешния център също се очаква да бъдат подобрени.

“Вероятно ще разкриваме помещения и за престой на пациенти с определен срок”, добави д-р Георгиева.

Предстои Общинският съвет да гласува на предстоящата сесия безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху недвижим имот в полза на спешния център. Теренът се намира в квартал „Капията” в града и ще бъде удобен за жителите и за медиците от Многопрофилната болница. Предвижда се модернизацията на базата да започне от следващата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов