Избрани Новини

"Библиотеката-отворена врата за ромските деца" представят в Кюстендил

Проектът ще мотивира деца от малцинствените групи да се включат в библиотечния живот

Началото на инициатива "Библиотеката - отворена врата за ромските деца" ще бъде  представена в Кюстендил, съобщиха от регионалната библиотека в града. Целта на инициативата е да затвърди ролята  на регионалната библиотека като активен участник в обществения живот, в качеството  си на културно-образователна и социална институция.

Проектът ще се стреми да повиши мотивацията и възможностите за достъп и участие на  представители на малцинствени групи в библиотечния живот и подкрепа на деца от ромски произход в процесите на обучение и неформално образование.

Инициативата ще обхване 30 деца от ромски произход на  възраст от 12 до 15 години, които не са  отпаднали от образователната система и 50 родители.

Реализацията включва изграждане на умения за четене на текст на хартиен и електронен  носител, създаване на начална компютърна, библиотечна и информационна грамотност,  проучване за произхода на ромските имена, съхранените занаяти, обичаи, култура, традиции, литература, филми -  за и от роми, запознаване и анализиране на  текстове от книги на ромски автори, изготвяне на родословно дърво.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)