Избрани Новини

Деца изработват шлемове и ризници в кюстендилския музей

Музеят организира поредната детска работилница

Музеят в Кюстендил отчита голям интерес към организираните детски работилници, предаде Радио „Фокус”. От днес в детския музеен кът започна шестото издание на работилницата, като този път децата изработват част от средновековно въоръжение – шлемове и ризници. Самите деца се научават да сглобяват сами или с малко помощ отделните части на хартиения шлем, както и да плетат ризници от телени халки.

„Идеята ни е породена от 685-годишнина от битката при Велбъжд, при която българската армия е победена от сърбите”, обясни експертът в Регионален исторически музей Мирослава Таскова. Музейните работилници се радват на групови и индивидуални посещения на деца, без ограничения във възрастта. Изработените шлемове ще влязат в една обща изложба на всичко, което децата са изработвали през годината.

До момента посетителите на музея са творили върху слънчеви часовници, реставрация на керамика, въстанически знамена, кошници, както и изписване на глаголицата. Следващият месец акцентът ще бъде поставен върху празника Панагия. Идеята е да се покаже пътят на хляба, както и да се изработят пещи за печене на хляб.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)