Избрани Новини

Герой от Драва участва в експедицията "Симитлия - от Древността до наши дни"

Тази година акцентът в експедицията ще бъде "Човекът”

Три дни преди началото на втората експедиция  "Симитлия - от Древността до наши дни" се проведе последна организационна среща в Симитли. На срещата бяха уточнени маршрутът и мероприятията, които ще съпътстват експедицията. Участие в нея ще вземат бакалаври, магистри и докторанти от Югозападен университет "Неофит Рилски"- Благоевград, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет, Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ученици от Морското училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна, Професионалната гимназия по икономика -  Благоевград, духовници, общински служители, кметове, музейни служители от Регионален исторически музей - Благоевград, както и гражданите на Община Симитли. Участие в експедицията ще вземе и героят от Драва и носител на ордена "За храброст" Стоил Митрев, който ще разкаже пред участниците своите спомени от събитията преди 70 години.

В присъствието на общински служители, на кметовете на селата в община Симитли, на иконом Методи Пачаръзов и на читалищни дейци бяха дадени последни инструкции за провеждането на експедицията. Тази година акцентът в  експедицията ще бъде „Човекът”, човешкият фактор, (забравеният, но незабравящ).

Две големи годишнини ще съпътстват експедицията. На втория ден  - 2.08. (неделя) от 18:30 ч. Симитли ще отбележи тържествено годишнината от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание с тържествено шествие от сградата на Общинска администрация - Симитли до паметник "Илинден". Наред с това в деня, в който участниците от експедицията ще посетят Тросковския манастир "Св. Архангел Михаил", обителта чества 110 години от своето възстановяване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов