Избрани Новини

Огнището на болестта бруцелоза в община Рила е потвърдено

Към момента не се налага затварянето на млекопреработвателни предприятия

Огнище на болестта бруцелоза сред дребните преживни животни е открито и потвърдено на територията на община Рила. Това стана ясно по време на провелото се извънредно заседание на областната епизоотична комисия, предаде Радио „Фокус”. Болестта е потвърдена лабораторно, чрез проби при 15 кози от три животновъдни обекта от град Рила. Предприети са своевременни мерки: животните са поставени на оборен режим на отглеждане, наложени са възбрани, забранено е консумирането на мляко и млечни продукти, както и продукти от животински произход, забранено е движението на животни от и към град Рила. Предстои налагането на още по-строги мерки.

Продължава проучването за изясняване на източника на заразата. Предстои положително реагиралите животни да бъдат умъртвени и предадени на екарисаж. Планирани са активни мероприятия за ликвидиране на огнището, както и серологично изследване на всички животни в град Рила, а след това и животните на територията на цялата община. Всички животни, които реагират положително, ще бъдат подложени на евтаназия. През 60 дни ще се извършват нови изследвания, което ще продължи до установяване на два последователни отрицателни резултата.

„Нямаме точна представа за това, по какъв начин е проникнало заболяването. Най-често това става при внасяне на животни от други региони или други страни. В Гърция и Македония това заболяване съществува от няколко години. Не е изключено да са внесени незаконно животни от тези страни, които да са използвани за разплод или за отглеждане на територията на Рила, които да са станали причина за това заболяване”, обясни д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Към момента не се налага затварянето на млекопреработвателни предприятия, защото термичната обработка на млякото гарантира обезвреждането на млякото. Не съществува опасност мляко от такова предприятие да зарази потребителите. Клането на животните също е забранено. До момента не са постъпвали сигнали от животновъдите за абортирали животни. Последните изследвания са правени през месеците октомври и ноември, всички резултати тогава са били отрицателни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов