Избрани Новини

Кметът на община Рила: Свикват се епизоотичните комисии в шест общини

Хората могат да оставят координати за връзка в общината за изследване

Свикват се общинските епизоотични комисии в шест общини на територията на област Кюстендил. Това каза за Агенция „Фокус” Георги Кабзималски, кмет на Община Рила, във връзка с болестта „бруцелоза” на територията на общината.

„Започна и взимането на кръв на всички близки на 11 – те заразени от болестта „бруцелоза. На всички, които са имали контакт с установените 11 души, заразени с болестта, се взима кръв”, каза кметът. По думите му, очаква се резултатите да бъдат готови или в неделя, или в понеделник.

Той добави, че от Общинският съвет са отпуснати средства за закупуване на ушни марки, които са дадени на ветеринарните лекари. „Има хора от общинската администрация, които помагат на ветеринарите при поставянето на ушните марки”, обясни той. 

„Притеснение у хората има, но вчера по време на информационната кампания им беше обяснено да не изпадат в паника. Първо трябва да се изчакат резултатите от взетите проби”, подчерта Георги Кабзималски. Той добави, че на всички жители са им обяснени първите симптоми на болестта.

„Много рядко се стига до смъртност в следствие на заразяване от бруцелоза, но пък тя уврежда много органите”, подчерта кметът. По отношение на предприети мерки за справяне и предотвратяване на болестта, Кабзималски обясни, че всички мерки описани в Наредба 28 са предприети. Те могат да бъдат видени на сайта на общината. Освен това областният управител на област Кюстендил е издал заповед, в която се предвижда свикването на Общинските епизоотични комисии. Днес трябва да се проведат заседания в общините - Дупница, Трекляно, Бобошево, Сапарева баня, Кочериново и Бобов дол. На 3 август ще заседават комисиите в Община Кюстендил и Община Невестино.

„Цели се, първо да бъдат преминати рисковите групи, а те са именно всички близки и живеещи със заразените в една къща”, заяви кметът. „Всеки, който се притеснява от евентуално заразяване, може да отиде в сградата на общината да остави трите си имена и телефон за връзка. Ще бъде създаден списък, като всеки един ще бъде предупреден кога може да отиде да се изследва”, каза още Георги Кабзималски.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)