Избрани Новини

Синя луна ще наблюдаваме днес

Животът

31-07-2015, 16:30

Снимка:

БНР

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юристи обсъждат "Кой притежава Луната"

Пейзажи от Земята и Луната (галерия)

Луната днес ще влезе във фаза пълнолуние за втори път този месец

Тази нощ ще станем свидетели на рядко природно явление - на т.нар. синя Луна. Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича "синя".

Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на около две години и половина (средно 2,7154 години).
Словосъчетанието "синя Луна" често се използва в поезията и музиката за обозначаване на нещо изключително рядко.  Синя Луна ще има и на 31 юли. Предишният подобен феномен е бил през 2012 година - на 2 и 31 август. Следващата "синя Луна" ще е през януари 2018 година.

Наименованието идва от английския език от идиоматичния израз „Once in a Blue Moon“, използван в разговорната реч, в музиката и в литературата за охарактеризиране на нещо, което може да се случи изключително рядко или никога, подобно на българския израз „Когато цъфнат налъмите“. И още едно значение стои зад името "Синя луна" - от 1937 г. Тогава алманах за фермери обяснява, че когато има две пълнолуния в един месец на календарите първото се отбелязва с червено, а второто - със синьо.

Романтиците твърдят, че ако наблюдаваш "синята луна" и си пожелаеш нещо, ще се сбъдне. Учените опровергават това твърдение, но при всички случаи е по-добре да имаме положителни мисли и нагласи, отколкото да очакваме някакви катаклизми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов