Избрани Новини

Проведе се семинар за учители по проект "Поуки от миналото – действия за бъдещето“.

Основните въпроси засягаха толерантността

В периода 26-30 юли 2015 година в Благоевград се проведе обучителен семинар за учители по проект „Поуки от миналото – действия за бъдещето“. Той е организиран от  Мемориална библиотека за Холокоста, фондация „Олга Ленгиел“, Американски университет в България и организацията CEJI. Целта му е да допринесе към качеството на образованието относно Холокоста и социалната справедливост.  Поради засиления интерес от страна на учителите и големия брой на заявления за участие, първоначалният максимум на групата е бил увеличен от 20 на 45 човека.

Основните въпроси, обсъдени по време на семинара, засягаха толерантността – позитивните и негативните ефекти от нея, кои са най-важните факти, върху които трябва да се наблегне по време на часовете по история  в училище – влиянието на стереотипите и предрасъдъците, както и иновативни методи за преподаване. Лектори на събитието бяха Оана Санду - международен експерт по международно образование и човешки права, Раду Йоанид - директор в Национален архив към Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон, Диего Лучи - преподавател по история и философия в Американския университет в България, Михаел Бар-Зоар -  автор на редица бестселъри, сред които „Извън хватката на Хитлер“ и Ася Раберман – избегнала смъртта по време на Холокоста, след Втората световна война тя се отдава на желанието си да помага на деца с емоционални и психични проблеми.

Оана Санду описа семинара с думите: „Ние не само учим за Холокоста, а всъщност си взимаме поука от него. Вярваме, че учителите имат голяма роля в изграждането на мнението на младите по тази тема. Те трябва не само да разкажат на учениците за него, но и да ги научат какво могат да направят, за да предотвратят такива събития в бъдеще“. Учителите изразиха своята благодарност към организаторите и си пожелаха да се срещнат отново на следващия семинар. На въпроса, отправен към Марк Берес и Хари Уол, главните организатори „Обмисляте ли да продължите идеята и този тип семинари в България?“ отговорът беше положителен, като споделиха, че имат  намерение да го превърнат в ежегодна традиция.

     



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)