Избрани Новини

Горещините и сушата не влияят добре на ранните сортове бяло грозде

След 15 дни в района на Хърсово започва зреенето им

Дълго задържалите се горещини и сушата не влияят добре и на ранните сортове бяло грозде в Санданския край. За разлика от миналата година стопаните очакват добра реколта от винените сортове. Но се опасяват, че заради липсата на пазари изкупните цени ще бъдат ниски.

В района на село Хърсово вече започна зреенето на ранните бели десертни сортове. Дълго проточилата се суша обаче вероятно ще повлияе на качеството им. Горещото време ще се отрази неприятно и на младите лозови насаждения.

В село Хърсово се надяват да завали дъжд, тъй като сега е периодът, в който ранните бели десертни сортове наливат зърната и се оформят гроздовете. Дъждът е важен и за останалите лозови насаждения.

Останалите винени сортове засега са в добро състояние. Миналата година почти цялата реколта от грозде в района бе унищожена от болести. Сега стопаните са пръскали много повече с препарати.

Очакваната добра реколта обаче не радва тези, които имат повече лозови масиви и разчитат на тях за прехраната си.

Георги Хаджиев се грижи за 20 декара и споделя, че през последните години цената за най-масовия винен сорт тук - “Широка Мелнишка”, рядко надхвърля 30 стотинки за кг. С тези пари по думите му едвам покриват разходите си, а за печалба въобще не може да се говори.

В района на Хърсово и околните села се създават все повече винарски изби. Те обаче не изкупуват грозде от местните земеделски производители, тъй като си създават собствени масиви. През последните години идват и все по-малко търговци-прекупвачи.

Затова по-възрастните лозари в Хърсово с тъга твърдят, че дребните стопанства с лозя ще замрат. По думите им по-старото поколение, което сега се грижи за лозовите насаждения, постепенно си отива, а малкото млади хора, които са останали в околните села, не искат да се занимават с тази дейност и предпочитат да търсят препитание в чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов