Избрани Новини

Стартира студентската научна експедиция "Симитлия - от Древността до наши дни”

Младите изследователи посетиха храм "Рождество на Пресвета Богородица“

Стартира втората студентска научна експедиция „Симитлия - от Древността до наши дни”. Тя бе открита от кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, пише simitli.info.

„За втора поредна година сме горди домакини и се радваме, че такива млади хора са на територията на община Симитли и проучват нашите културно-исторически забележителности. Сигурен съм, че всички ще бъдете изненадани приятно от това, което ще видите в общината. Нямам никакво съмнение, че експедицията ще се превърне в традиция и се надявам още ваши съмишленици да бъдат привлечени към нея. Дано това помогне за рекламирането и проучването на нашите паметници”, каза кметът Апостолов. Благодарности за експедицията изказа и инициаторът Кристиян Ковачев. Той представи и кратка презентация за постигнатото през миналата експедиция. Своите занимания и постижения представиха и останалите участници в експедицията. Сред тях бяха бакалаври, магистри и докторанти от Югозападен университет "Неофит Рилски", Софийски университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет, Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ученици от Морското училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна, ученици от Професионалната гимназия по икономика – Благоевград.

По маршрута, определен за начало на прехода през община Симитли тръгнаха и духовници, общински служители, кметове, служители от Регионален исторически музей - Благоевград, както и жители на общината. Младите изследователи посетиха храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в Симитли, където отец Методи им разказа за старата и новата религия и за сблъсъка между каноническото християнство и народното християнство. След посещението в храма студентите тръгнаха по новата екопътека към Горно Ораново, за да изкачат средновековната крепост над Симитли.
„Симитлия - от Древността до наши дни” продължава и днес, когато младите хора ще посетят село Сушица и ще разберат какво местните помнят от социализма. В експедицията ще се включи и героят от Драва и носител на ордена "За храброст" Стоил Митрев. Той ще разкаже пред участниците своите спомени от събитията преди 70 години. След разказа на Стоил Митрев участниците в експедицията ще посетят Тросковския манастир „Св. архангел Михаил”. Там ще се проведе семинар „В сянката на историята: или един разказ за една забравена светиня. В търсене на изгубените монашески животи. В търсене гроба на забравения игумен Серафим”.
Денят ще завърши с посещение на Коматинските скали.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)