Избрани Новини

Поклонници пресякоха три планини

Сто километра преминаха в молитва до Рилския манастир

За шеста поредна година между 1 и 6 август  се проведе поклонническото пътуване “Рилският Чудотворец”. То бе организирано по инициатива на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” – магистърска програма “Християнско поклонничество“ с благословията на Софийската света митрополия и с подкрепата на ОП “Туристическо обслужване” при Столична община,.

Поклонническият маршрут започна от храма „Св. София“ на 1 август в 9 ч., откъдето поклонниците потеглиха с литийно шествие с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците бе в ротондата “Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. са пренесени в Рилския манастир мощите на св. Йоан Рилски.

Маршрутът премина през три от най-красивите български планини – Витоша, Верила и Рила до самата Рилска света обител. През шестте дни на прехода до манастира участниците изминаха пеша повече от 100 км, като нощуваха на палаткови лагери в района на различни населени места.

 "Всяка година групата поклонници се увеличава, съобщи доц.Павел Павлов, преподавател в СУ"Кл.Охридски".- Но не това е важното. По-важно е с какво чуство тръгваме, вярата, която носим в себе си". 

В поклонническия поход участваха хора на различна възраст, някои се присъединиха по пътя.

Днес поклонническият поход приключва, поклонниците са вече в Рилския манастир, за да вземат участие в тържествената служба.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)