Избрани Новини

Министърът на околната среда и водите бе гост на форум в Кюстендил

Темата бе "Балнео и спа туризъм - перспективи и възможности"

"Чужденци  - граждани на Европа - искат да идват в  България, за да се лекуват, но в момента  има административни пречки това да  стане факт“. Това каза Сийка Кацарова от Българския съюз за СПА и балнео туризъм и член на ръководството на Европейската СПА асоциация по време на национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика" под надслов  "Балнео и спа туризъм - перспективи  и възможности“, която се състоя в  Кюстендил, предаде БНР. Гост на форума беше Ивелина  Василева - министър на околната среда и водите.

Според Сийка Кацарова минералната  вода като национално богатство е сериозна  възможност страната ни да привлича средства. Тя посочи, че едната от възможностите е европейците да  рехабилитират у нас, ползвайки директивата за трансгранично движение на пациенти. 

"Ако нормативната база не бъде приведена в ред - това няма да се случи", каза още Кацарова и допълни, че стъпката, която трябва да бъде направена е законодателство, за да може системата да работи.

102 са находищата на минерална вода в страната, които са изключително държавна  собственост, каза министър Василева по време на срещата. Тя посочи, че в момента  за ползване на общините са предоставени 66 находища на 43 общини.

"Това развързва ръцете на местната власт за стимулиране на местната икономика", каза още  министър Василева. Тя отчете, че утвърденият експлоатационен ресурс на находищата в страната е 2 291 литра в  секунда. На разрешителен режим са  предоставени 541 литра в секунда, а на  концесионен режим - за бутилиране - 106  литра в секунда. Свободният ресурс в  момента е 1517 литра в секунда, което е  повече от две трети от утвърдения ресурс  на минералните находища, посочи още министърът.

Целта на състоялият се днес форум е в диалог между бизнес и държавни институции да се формират управленски политики и решения, които да дадат тласък за развитие на спа, балнео- и здравния туризъм у нас и така да бъдат подпомогнати местните икономики. Това е и първа стъпка за постигане на растеж и стабилност, каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов, който беше домакин на срещата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов