Избрани Новини

Кюстендилци почетоха 105 г. от рождението на Димитър Каляшки

Над 80 кюстендилски пенсионери положиха цветя пред паметника в Жиленци

В центъра на село Жиленци се издига паметникът на родения в селото през 1910 г. Димитър Каляшки. Местните хора успяха да го запазят и не позволиха демонтирането му, когато такава съдба сполетя в началото на прехода почти всички антифашистки паметници.

Името на Димитър Каляшки се свързва не само със съпротивителното движение по време на Втората световна война, в което той е активен участник, но и с необикновения ум на обикновения селски младеж, който правел изключително впечатление още в ученическите години и по-късно в Софийския университет. Каляшки загива на 28 февруари 1943 г. след предателство при престрелка с полицията в родното  село, недалече от бащиния си  дом.

На път за манастира „Св. Йоаким Осоговски“, който посетиха в деня на изнасянето на Светия Кръст и началото на Богородичния пост, над 80 кюстендилски пенсионери се отбиха до центъра на селото, за да положат цветя в памет на Д. Каляшки, от чието рождение се навършват 105 години. По покана на инициаторите пред паметника спомени, разказвани му от неговия баща, сподели инж. Йордан Венев, дългогодишен стопански ръководител в някогашното известно дървопреработвателно предприятие „Д. Каляшки“, съобщи infomreja.bg.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)