Избрани Новини

Паркирането пред хижа "Вихрен" е мисия невъзможна

Туризъм

07-08-2015, 11:30

Снимка:

bgtourinfo.net

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ограничават пашуването в парк "Пирин”

Над 200 човека обсъдиха плана за Пирин

Паркирани по пътя коли затрудняват движението

Паркингът пред хижа „Вихрен” над Банско се оказа недостатъчен да побере всички автомобили на решилите да се разходят в планината, съобщава БНТ. Туристите са принудени да оставят колите си встрани на пътя и да вървят километри пеша до хижата. Това затруднява сериозно движението, защото пътят е тесен и колите едва се разминават. Задръствания обаче стават често, заради спрелите отстрани на пътя коли. Затова са единици късметлиите, които са паркирали пред хижата. Туристите са категорични, че паркинги в планината не трябва да се изграждат, затова трябва да се мислят други алтернативи.

От Национален парк „Пирин” казаха, че проблемът с липсата на паркиране трябва да намери решение в новия план за управление на защитената зона. Докато това обаче се случи, се предприемат временни мерки.

Кметът на Банско Георги Икономов каза, че проблемът трудно може да бъде разрешен. Според него алтернатива е да се изгради седалков лифт, който да тръгва от горна станция на кабинката и да свързва хижа „Вихрен”. Тогава туристите не биха използвали коли, а лифт, който е най-екологичният транспорт. Междувременно се обмисля да се забрани движението между 10 и 16 часа в хижите „Вихрен” и „Бъндерица”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов