Избрани Новини

Министър Москов обясни програмата за детското и майчино здравеопазване

Увеличават се прегледите по време на бременност на неосигурените

Програмата за детско и майчино здравеопазване, за която беше отпуснато финансиране за  първи път за развитие на медикосоциални центрове към областните болници, беше обсъдена от ръководството на кюстендилската болница с министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде БНР. В рамките на следващите десет дни договорите между министерството и областните болници ще бъдат на разположение за сключване, каза министър Москов. Той посочи, че такъв център ще заработи в началото на септември в кюстендилската болница. В него ще работят педиатър,  социален работник и психолог.

"По този начин родителите на деца с хронични увреждания и заболявания ще имат своя ясен път - през личния си лекар и педиатъра до този консултативен кабинет, където на функционален принцип, без да бъдат приемани от специалист, да им бъде изработван ясен и конкретен план за лечение", каза министърът.

Ако компетентността на местните областни болници не позволя това, за специфични случаи тези деца ще бъдат поемани от големите университетски болници. 

"Родителите могат да бъдат спокойни, че пътят за лечение на тези деца е гарантиран през финансиране от държавата и добрата съвместна работа на всички структури", каза още Москов. Част от програмата за детско и майчино здравеопазване предвижда увеличаване на количеството прегледи по време на бременността на неосигурените, които досега бяха два, поясни още министърът. 

Другата част, която правителството ще финансира, е пълното заплащане на  биохимичните изследвания за увреждане на плода. Досега през касата се заплащаше само стойността на консумативите, а самото изследване се поемаше от пациентите, независимо от осигурителния  им статус. Сега вече това ще бъде напълно покрито през министерството, каза Петър Москов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов