Избрани Новини

Обучаваме за медицински сестри чужденци в Петрич

Животът

09-08-2015, 11:20

Снимка:

общинско радио

Автор:

bladoevgradutre

Всичко от Автора

Ползите ще бъдат основно за града, твърдят инициаторите

Изнесено обучение на чуждестранни студенти от факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София започва тази есен в Петрич. Договорът между кмета на общината Вельо Илиев и ръководството на висшето учебно заведение ще бъде подписан във вторник. Първите студенти ще са от Гърция, където има голям интерес за обучение в южния град, тъй като ще са с 200 км по-близо да родината си. Изнесеното обучение ще бъде по специалностите ,,Медицинска сестра”, ,,Акушерка” и ,,Рехабилитатор”, съобщава „Стандарт”.
„От следващата учебна година ще има младежи и от други страни, както и от България, стига да потръгнат нещата. Тази година за родни студенти не ни стигна времето, бройката държавна поръчка за български студенти се подава от министерството, уточни д-р Анастас Циканделов”, който бе в Петрич за последни уточнения. Той е от Петрич, но от години живее заедно със семейството си в София. Има собствена компания за набиране на чуждестранни студенти за обучение във висши учебни заведения в България.
„Радвам се, че се реализира тази моя идея. Предимствата ще са основно за Петрич и неговите жители. Ще дойдат много млади хора в Петрич, ще се оживят заведенията, търговските обекти, дискотеките, ще се дават квартири. Това са студенти с финансови възможности. Аз набирам студенти за обучение в България от цял свят”, каза Циканделов. Той подчерта, че кметът на южния град и общинските съветници приели идеята и оказали пълна подкрепа за нейното реализиране.
След подписването на договора ще започне ремонтът на един от етажите на незавършеното триетажно крило на болницата. Тази сграда ще се ползва за обучението. За ремонтните дейности общинският съвет отпусна 100 000 лева. При интерес ще се предоставят за учебната 2016-2017 г. и другите два етажа за обучението. Хората който ще преподават в Петрич, са доказани специалисти от Медицинския университет.
Циканделов разкри, че се занимава с подготовката на грандиозно събитие в Лондон. В българското посолство там ще се дадат среща лекари от цял свят, завършили в България, до момента са се записали над 150 медици, повечето от които са светила в световната медицина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов