Избрани Новини

Актуализираха плана за управление на парк "Рила"

Проведоха работни срещи с ръководствата на 12 общини

Експертен екип изготви актуализиран план за управление на националния парк "Рила", съобщи БНР. Досегашният план не е променян вече 14 години. Това каза Мария Джерекарова - говорител на екипа, изготвил разработката. Актуализацията е изготвена след работни срещи с ръководствата на 12 общини, на чиято територия се разпростира парк "Рила". Предстои общественото обсъждане на актуализирания план.
Всички досегашни 28 забрани остават в сила. Забранено е движението и паркиране на МПС, на ATV, на спортни мотори, моторни шейни и ползване на летателни средства като хеликоптери за транспорт на хора в парка. Това може да става само при спасителни акции. Извозването и транспортирането на всякакъв дървен материал и дърва за огрев, както и любителският риболов във всички реки и езера на територията на парка остават забранени.
Действащите забрани дават добър ефект при управлението на парка. При направените теренни проучвания е констатирано, че с над 14 000 декара се увеличават горите на територията на парка, основно от бял бор, смърч и бяла мура, а новите формации от клек са над 16 000 декара. От общо 45 хектара горски територии увеличението на залесените площи е с над 3 хиляди хектара, а запасът на дървесина в горите към настоящия момент е над 10 000 000 куб. метра. Забраните, обаче често се нарушават. През 2014 г. в парк "Рила" са регистрирали 139 нарушения - основно сеч на дървета, движение и престой на МПС, паша без пастир, риболов, преминаване с коне с цел туризъм на нерегламентирани места и неразрешени маршрути или без издадено разрешение. Издадени са наказателни постановления за глоби за над 200 хиляди лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)