Избрани Новини

Продължават изследванията на животни за бруцелоза

Да не се консумират продукти с неконтролиран произход, съветват експерти

Изследват за бруцелоза и животните в селата Пастра, Мламолово и Дяково, съобщава dariknews. Изследвани са и животни в с. Смочево, където има заразени животни, съобщиха от Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.
Това, което трябва да направят гражданите е да не консумират продукти от болни животни или с неконтролиран произход. Задължително млякото и месото трябва да минават през термична обработка. При входа на помещенията за животни се поставя изтривалка, напоена с дезинфекционен разтвор, работи се с предпазно работно облекло, гумени ботуши, ръкавици и предпазни очила, които подлежат на дезинфекция, осигуряват се условия за дезинфекция и измиване на ръцете. Това са част от мерките, които трябва да се вземат съветват от Регионалната здравна инспекция, които са публикували на сайта си подробна информация за бруцелозата.
От там допълниха, че всеки който е консумирал или има съмнения, че е консумирал продукти от районите, за които има доказани случай на бруцелоза е задължително да се изследва. Мобилна лаборатория има в гр. Рила, като пробите от там се изпращат в специална лаборатория в столицата.
Симптомите са твърде сходни с много други заболявания и вируси - Клиничната картина може да започне остро или постепенно. Разнообразните симптоми са, както общи (температура, обща отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите), така и органно специфични (със засягане на дихателната система, сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, нервната система, пикочо-отделителната система, черен дроб и др.). Характерни са температурните пристъпи (покачване на температурата, с последващо спадане и започване на нова температурна вълна). Ако не се лекува, бруцелозата може да хронифицира.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов