Избрани Новини

Актьори и режисьор съдят благоевградския театър

Не са им платени 6400 лв. хонорари

Актьорите Мариан Бачев и Георги Стайков и режисьорът Борис Панкин вкараха благоевградския Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в съда за неплатени възнаграждения от пиесата „БГ криминале", пише struma.bg. Тримата претендират за хонорарите си от 4 представления - едно през февруари и май и две през април, уговорени по силата на договор, сключен с предишния директор Рашко Младенов.

Съгласно договорката Мариан Бачев трябва да получи по 600 лв. на представление, а Георги Стайков - по 500 лв. или общо по 2400 и 2000 лв. Като се прибави и хонорарът на режисьора Борис Панкин от 2000 лв., дължимата сума към 3-мата набъбва на 6400 лв.

Причина за висящото задължение е финансовият колапс, в който изпадна културната институция през последните години.

Театралният директор Петър Кьосев, който зае поста преди 3 месеца, заяви следното: „Знам, че ни съдят колеги, което е жалко. Договорът е сключен от предишния директор, а сега аз трябва да оправям бакиите. Ние пари нямаме. Разчитам да съберем от наемите и да започнем едно по едно да си изчистваме задълженията”, коментира Петър Кьосев.

В пиесата „БГ криминале”, чийто автор е Иво Сиромахов, двамата софийски актьори изпълняват главните роли. Георги Стайков играе частен детектив, а Мариан Бачев - журналист. Жените до тях са Нина Болгар - 80-годишна заможна реститутка и Мартина Апостолова - бивша футболистка, сега певица. Въпреки интригуващия сюжет и драматургия в кинаджийския стил ала Куентин Тарантино интересът на благоевградската публика е бил твърде слаб - едва 100 зрители на представление.

При положение, че на премиерата през април цената на билетите е била от 8 до 12 лв., а след това - от 6 до 10 лв., при тази посещаемост излиза, че прехвалените софийски звезди не са успели да избият собствените си хонорари. В същото време благоевградските актьори, чиято месечна заплата е приблизително колкото хонорара на вечер на столичните им колеги, не са получавали трудовите си възнаграждения за 2-3 месеца.

Благоевградският театър изпадна на едно от последните места в страната по посещаемост на зрители и след като Рашко Младенов не успя да се справи, си тръгна. След сериозни колебания Петър Кьосев, който беше директор на театъра през 2003-2006 г., се съгласи да го оглави отново. Той бе наясно, че ще се изправи пред стена от проблеми, от които най-сложният е финансовият - 800 000 лв. задължения.

Преди 3 месеца известният благоевградски актьор Петър Кьосев обясни, че се е решил да поеме потъващия кораб най-вече от сантимента, че е дал целия си живот на театъра, от които 40 години на ДТ „Никола Вапцаров“. „Ако имаше само един колега против, не бих се съгласил, но всички ми гласуваха доверие“, каза той.

Засега новият-стар директор отлага най-болезнения проблем - съкращаването на актьори.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)