Избрани Новини

Чужденци идват на курбан в уникален храм

Владика освещава църквата в Добринище до 20 дни

Жители на Добринище и гости от страната и чужбина ще присъстват на храмовия празник на уникалната църква „Успение Пресвета Богородица" в града под Пирин, пише "Стандарт". Най-напред свещеници ще отслужат тържествена литургия, а по-късно ще се раздаде курбан на хилядите миряни. „Тук ще дойдат българи и чужденци от съседните курорти Банско и Разлог.

Гордеем се с древната си църква, построена през далечната 1684 година. Възстановихме я с труда на местни хора, вече отвори врати и привлича все повече поклонници. Те палят свещи и се молят за здраве. Направихме основен ремонт на светата обител, след като цял град и Неврокопска митрополия обединихме усилията си", заяви кметът на Добринище Китан Галчев. Той разкри, че са измайсторени нов владишки трон и иконостас. Иконостасът на света Богородица е широк 12 метра и висок 4 метра.
Добрата новина е, че те ще бъдат осветени от Неврокопския митрополит Серафим съвсем скоро. Наскоро свещеници посетили църквата и се уверили, че всичко е готово за освещаването. „Първата дата е на 30 август, а втората – на 6 септември, когато е Денят на Съединението на България. В една от тези недели ще е голямото събитие", каза още градоначалникът.

Храмът през годините е пален два пъти - от турци и гърци, но е възстановен от тукашните жители. През годините на социализма обаче бил занемарен и постройката се срутила. Местните жители и свещениците в планинския град решили да върнат славата на уникалната църква.

Тази света обител за всички в Добринище е особено ценна. Затова не жалили средства и труд, за да я ремонтират и да стане действаща. А били запазени само основите на височина от 1 метър. Целият град се обединил около каузата да възстанови този храм на вярата, а община Банско помогнала финансово.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов