Избрани Новини

Възобновиха делото за смъртта на Чората

Крими

16-08-2015, 13:55

Снимка:

общинско радио

Автор:

bladoevgradutre

Всичко от Автора

Съдът в Страсбург откри множество нарушения при воденето на процеса

Петимата антимафиоти от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Борис Механджийски и Георги Калинков застават отново пред съда след 4 години от края на процеса за смъртта на Ангел Димитров - Чората, пише struma.com.

Върховния касационен съд възстанови делото, след като съдът в Страсбург откри множество нарушения при воденето на съдебния процес у нас и се разпореди делото да бъде прегледано отново. Пред нов състав на ВКС отново ще започне излагането на доводите на защитата и семейството на загиналия около това -има ли виновни за смъртта на Чората.. Емблематичното дело бе най-наблюдаваният процес у нас в продължение на години. През юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от ЕКПЧ – право на живот и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение.

Жалбата бе подадена на 5 декември 2011 г. от четирима роднини на Ангел Димитров. Това са двамата му родители, синът му Райчо, роден през 2000 г. и жената, с която живял на съпружески начала. Държавата ще плати общо 50 000 евро обезщетение на четиримата и близо 35 000 лева за разноски.

Ангел Димитров издъхна на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на злополучната полицейската операция "Респект", по времето на от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Делото три пъти стига до ВКС. Първоначално майор Мирослав Писов бе осъден на 19 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато най-накрая ВКС ги оправда.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов