Избрани Новини

Мюсюлмани искат да спасят молитвен дом на 6 века

Животът

16-08-2015, 18:27

Снимка:

общинско радио

Автор:

bladoevgradutre

Всичко от Автора

Хората събират средства според възможностите си

Мюсюлманите в Пиринския край заделят средства за ремонта на стара джамия, пише в. „Стандарт”. Всеки сам преценява с колко да помогне. Целта е да се предотврати опасността да рухне молитвеният дом „Караджа паша” в Гоце Делчев, който е паметник на културата.

Районният мюфтия Айдън Мохамед вече четвърта година чака разрешение за стягането на сградата, която се руши. Мюсюлмански молитвен дом е построен в края на 14-ти и началото на 15-ти век. Ценната архитектурна постройка е полуразрушена и се нуждае от спешен ремонт и реставрация. Преди 4 години паднало кубето на джамията, има риск цялата сграда да се срути, ако не стартират ремонтни дейности и възстановяване.

„Това е най-големият ни проблем в региона. През 1984 г. е направено цялостно заснемане на имота, знаем как да го възстановим в автентичен вид. Но чакаме разрешение от страна на Министерството на културата и на Националния институт за недвижимо културно наследство”, твърдят от районното мюфтийство. Мюсюлманите са категорични, че ако сградата рухне, това ще е загуба за България, защото постройката е ценен исторически паметник. Затова те са готови да осигурят част от необходимите средства за ремонтните дейности.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов