Избрани Новини

Няма нарушения на КПП за бруцелоза преди Рилския манастир

Изследванията и евтанизирането на животни продължават

Продължават изследванията за бруцелоза в различни населени места на Кюстендилска област, предаде Дарик. Днес ще бъдат взети кръвни проби от 50 кози в Кочериново. До момента са умъртвени 200 овце и кози и 2 говеда. Утре ще бъдат евтаназирани 6 овце, 3 кози и 2 говеда от село Смочево, каза д-р Емил Гъгнев, началник отдел "Здравеопазване" към Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.
Пробите от животните в дупнишките села Дяково, Джерман и Делян, както и бобовдолското Мламолово са отрицателни. Към момента случай на бруцелоза има в Рила, Рилски манастир и Смочево. Очакват се резултатите от 6 коня в Рила.
"Не са констатирани нарушения по време на работата на КПП при град Рила от 17 ч. на 13 август до 18 ч. на 16 август. Всички пътници бяха информирани, благодарим на медиите и нямаше придвижване на живи животни. За манастира има заявени дарения на 2 овце, те са под карантина, взети са им кръвни проби за бруцелоза и ако са отрицателни, ще станат част от стадата на светата обител", коментира д-р Гъгнев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов