Избрани Новини

Предлагат нови домове на ромите в Гърмен

Към момента са премахнати 4 незаконни сгради

На обитателите на незаконни къщи в ромския квартал „Кремиковци" на Гърмен ще бъде предложено настаняване на друго място. До дни в махалата ще влезе комисия от общински чиновници и служители на „Социално подпомагане", за да разговарят с хората, които живеят в незаконните жилища.

„Трябва да им обясним, че се налага преместването им, тъй като техните домове ще бъдат съборени. Временната забрана за бутането на тези две, както и на още 20 къщи в квартала изтича на 31 август", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Забраната бе въведена през юли заради намесата на различни неправителствени организации и на Европейския съд по правата на човека, които поискаха да се намерят нови домове за оставащите на улицата роми. Дотогава сме длъжни да им предоставим нови жилища. Но насила не можем да ги изведем от махалата, обясни кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Преди 20 дни общината отправи призив към местните жители за помощ за решаването на проблема с настаняването на ромите, чиито къщи са разрушени.

124 са незаконните сгради в ромската махала, към момента са премахнати само 4. Общината няма ресурс, за да приюти ромите от "Кремиковци" в общински жилища. Има предписание от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов да осигури подходящи жилищни сгради за останалите без дом жители на квартала. Всеки, който разполага със свободни жилища, да предостави информация в кметството.

Досега се е отзовал само един – водачът на бунта срещу ромските набези и безхаберието на държавата Иван Байрактаров. Той писмено е декларирал, че безвъзмездно предоставя етаж от къщата, в която живее баща му на кмета на общината, който да настани там останали без дом роми, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)