Избрани Новини

Винопроизводителите от Пиринско стискат палци за добра реколта

Миналата година 90% от гроздето бе ликвидирано от метеорологичните условия

За разлика от 2014 година, тази 2015 ще бъде далеч по-добра за гроздето, коментират лозари от Югозападна България, пише struma.com. Миналата година 90% от гроздето бе ликвидирано от метеорологичните условия. Винопроизводителите обаче очакват тази година да приберат до 90% от реколтата. Очакванията на лозарите са за по 1000 – 1300 килограма от декар.

Пороите и градушките от 2014 година вече са в историята, а заради сухото лято тази година са извършени и по-малко пръскания. Сега предстои едно последно пръскане и очаквания за малко повече валежи, за да не стане гроздето на стафиди от горещините през последния месец. Силното слънце обаче със сигурност ще повиши захарността на плода, което е добре за получаване на качествено вино. Очакванията са и цените на гроздето да останат същите, както през 2014 година.

Винпромите няма да изкупуват грозде на повече от 70 стотинки за килограм. За сорт "Мелник" цената ще бъде 40-50 стотинки, а за "Каберне" и "Мерло" - 55-65 стотинки. Не се знае каква ще бъде цената на свободния пазар, но най-вероятно ще бъде по-висока.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов