Избрани Новини

Обещават по-скъп тютюн от миналата година

Половината тютюнджии нямат сключени договори за изкупуване

Заради отличното качество на тютюна тази година тютюнопроизводителите в Пиринския край очакват по-висока цена от миналогодишната, съобщава standartnews.com. Представители на фирмите-изкупвачи вече обиколиха населените места, за да огледат реколтата и да консултират стопаните. Те са уверили стопаните, че цената на най-добрата продукцият може да стигне и до 7,00 лева за килограм.

„Всички оценители видяха, че тютюнът е с много високо качество. Четири фирми искат да го изкупят. Произвели сме по-малко - по 100 килограма от декар при очаквани 150 килограма.

За всяка фамилия в селото тютюнът е основното препитание. Обещават ни по-добра цена. Щели да купуват реколтата на низи", заяви кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов. Той призна, че половината тютюнджии нямат сключени договори за изкупуване на тютюна си. Затова се молят на представителите на фирмите да им гарантират, че ще вземат и тези количества.

"Казаха, че ще изкупят всичко, тъй като „зеленото злато" е много добро тази година. Дано не останат хора, които да не могат да пласират реколтата си заради липса на договори", каза още кметският управник. 

Тютюнопроизводителите в Пиринския край се надяват изкупната кампания да стартира до края на октомври. За целта фирмите трябва да раздадат чулове и кашони, в които да се връзват низите с тютюн.
Тютюнджиите се опасяват само от възможността изкупвачите да направят картел помежду си и да смъкнат цената. Те чакат предложенията на всички фирми, за да решат на кого да продадат тютюна си. Дори и да имат договор с определено дружество, ако друго предложи повече пари, хората ще дадат продукцията си на него.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов