Избрани Новини

Симитли почете героите на Орловец

Те са арестувани и зверски убити по политически причини на 23 август 1925 година

С цветя и венци обществеността в Симитли отбеляза 90 години от зверското убийство на героите от Крупник, чиито кости са положени на Орловец. По пътя между Симитли и Черниче вече 90 години монументът напомня за Стоян Газерски, Ангел Кипров, Партени Партениев, Симеон Попгеоргиев, Костадин Трендафилов, Трошан Трошанов, Кральо Цветков, Йосиф Чакалски и Петър Чакалски. Те намират смъртта си, като са арестувани и зверски убити по политически причини в нощта срещу 24 август през 1925 година.

Инициатор на честването е Асен Чифлигаров. Днес той разказа за инквизициите и за жестоките разпри с хората, чиято памет почитаме днес. „Изтезанията са били в продължение на 11 дни, не са подбирани начини и средства. Това е продължение на злодействата в Градево на Обесник”, каза Асен Чифлигаров.

Глава пред героите сведоха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, зам.кметът Евгения Георгиева, граждани и общественици.

Пред монумента Женска фолклорна група към читалище „Владимир Маяковски” – Крупник изпълни песента "Орловец" по текст и музика на покойния Димитър Янев и аранжимент на Димитър Динев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов