Избрани Новини

В Дупница официално откриват паметната плоча на д-р Кирил Наков

Д-р Кирил Наков е един от най-видните и достойни дупничани през 20-и век

На 2-ри септември от 11:00 часа в Дупница официално ще бъде открита паметната плоча на д-р Кирил Наков. Тя е поставена в кв. “Развесена върба“ на мястото където се е намирала неговата къща, която е разрушена през 80-те години на миналия век и сега там се издига жилищен блок. Решението за поставяне на паметната плоча бе взето от Общински съвет на 19-ти декември миналата година, а докладната бе внесена от кмета на Дупница инж. Методи Чимев.

На официалното откриване ще присъства и дъщерята на д-р Наков доц. д-р Екатерина Накова. Именно поради нейно заболяване, церемонията по откриването бе отложена с две седмици. Плочата се намира в близост до "Наковият мост", той е построен от камък някъде около 20-те години на миналия век и бе запазен в този си вид до преди 4 години, когато претърпя реконструкция. "Наковият мост" носи името на д-р Кирил Наков, като дупничани са го нарекли така в знак на признателност. Мостът е свързвал още преди освобождението българската махала "Хисаря" с еврейската махала около "Развесена върба".

Д-р Кирил Наков е един от най-видните и достойни дупничани през 20-и век. Хората са го запомнили като изключително добър човек. Много често той е лекувал безплатно, а на най-бедните е закупувал и лекарствата, пише за него в една от книгите си краевед изследователя гл.асистент Иван Хаджийски.

Доктор Кирил Наков е роден на 04.11.1900 г., а е починал на 18.07.1963 г. Той е завършил Гимназията в Дупница, а през 1928 година завършва медицина във Виена, владеел е перфектно немски, френски и руски език. От есента на 1928 до 1933 г. д-р Кирил Наков е работил като участъков лекар в с. Рила, а след това до 1941 г. – в Дупнишката държавна болница като интернист и е извършвал рентгенови прегледи. В родната си къща е обзавел частна клиника. Населението от Дупнишка околия го е запомнило като изключително благороден и народен човек, намирал е общ език с хората от всички социални групи, като на никого не е отказвал лекарска помощ. През 1941 г. д-р Кирил Наков е мобилизиран във Военната болница в гр. Дупница и дълги години е работил като военен лекар. Той е положил огромни усилия за построяването на Военната болница, разрушена при бомбардировката на 04.01.1944 г. От 25 март 1947 до 10 декември 1953 г. е началник на Военната болница.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов