Избрани Новини

Нов дом ще правят за щъркелово семейство в Гоце Делчев

Животът

28-08-2015, 13:30

Снимка:

БНР

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Броиха белите щъркели

Врабци се правят на щъркели

Сградата със старото гнездо ще бъде разрушена

Само преди няколко дни щъркелите, които живеят в град Гоце Делчев, тръгнаха на южното си пътешествие. Жителите ги изпратиха с тъга, зщото отлитането им отчита настъпването на есента и края на слънчевото лято. Но знаят, че ще се върнат отново при тях.

Но не за всички щъркели е така , информира ТВ "Запад". Има едно щъркелово семейство, което все още не знае и дори не подозира, че догодина няма да има свой дом. Става дума за двойка щъркели, чието гнездо попада в територията на нов строителен обект. Старата сграда, върху комина на която десетки години те се връщат, ще бъде разрушена. Крилатите съседи ще бъдат притеснени, когато се върнат напролет  и не открият гнездото им.

За щастие инвеститорите са проявили разбиране. От РИОСВ-Благоевград и Община Гоце Делчев са се споразумяли със собствениците да не се предприемат действия преди излитането на пернатата фамилия. Инвеститорите искали да съборят сградата, принадлежаща на Булгартабак още през юни, но тогава щъркелите отглеждали малките си и затова отложили събарянето за  края на август. Уговорено е да се направи нова платформа, върху която щъркеловото семейство да изгради новото си гнездо. Според специалистите е напълно възможно щъркелите да го открият и харесат, тъй като разликата в разстоянието от старото няма да е толкова голяма. Цялото гнездо не може да се прхвърли, защото то е вплетно в комина и при прехвърлянето ще се разруши. Затова ще се направи платформа, върху която ще се поставят съчки - т.е. това е нещо като сигнал за щъркелите, че там могат да изграждат ново гнездо.

Щъркелите са защитен вид от Закона за биологичното разнообразие. При последното, Седмо международно преброяване 2014-2015 година, най-голям процент щъркели има в Гоце Делчевска община и съседната община Хаджидимово. Прогонването им освен че е нарушение, обвързано с глоба, е престъпление срещу бъдещите поколения, които лишаваме от присъствието на тази вълшебна птица и съвместното мирно съжителство с нея.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)