Избрани Новини

Диви прасета оставят цяло село без картофи за зимата

Разхождат се посред бял ден в благоевградското селище Горно Хърсово

Напаст от диви прасета е на път да остави цяло село без картофи за зимата. Четириногите вече няколко месеца се разхождат и посред бял ден в благоевградското селище Горно Хърсово. Глиганите поголовно унищожават картофените насаждения. Повечето засети ниви не са оградени стабилно и животните влизат без никакъв проблем в тях.

„Такова чудо не е било, не се страхуват от хората, слизат в самото населено място и търсят храна. Всички залостваме здраво портите, много от нас се принудиха да вдигат огради срещу дивите прасета, за да спасят реколтата си. Но тези, които нямат прегради на нивите си, загубиха всичкия засят картоф. Комшия прибра едва една торба от половин декар нива", разказа 44-годишният Бойко Стоянов, пише "Стандарт".

Проблемът с дивите свине и нарасналата им популация съществува от 3-4 години. Докато преди глиганите унищожавали нивите с картофи извън махалите, напоследък дивите животни буквално са влезли в къщите на хората. „Имаше и миналата година, но като тази година не е било. Някои искат да има диви прасета, ама като искат да има, да им дават храна нагоре в гората, щото ние страдаме, останахме без един картоф, а ни чака цяла зима. С пенсиите не можем да вържем двата края, затова разчитаме на земеделието", жалват се пенсионерите в селото.

Картофените ниви след набезите на глиганите са тъжна гледка. Все едно 10 души са копали 3 дни, обясняват местните хора. Според тях увеличената популация на глигани в района е заради ловците и захранването, което правят на животните близо до къщите в махалите. „Ловджиите ги захранват тук, за да не се катерят високо в планината. Като няма какво да ядат в гората, слизат в селото ни.

Глиганите съсипаха и много овошки. Вдигат се на задните си крака като кози и смъкват цели клони с плод – ябълки, круши, сливи", оплакват се хората в Горно Хърсово.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)