Избрани Новини

Кметове искат навременно изкупуване на тютюна

Тютюнопроизводителите от Пиринския край очакват по-висока изкупна цена

Кметове ще водят преговори с фирмите за навременното изкупуване на всички произведени количества тютюн, съобщава standartnews.com. Управниците ще настояват изкупвачите да приберат цялата тютюнева реколта, макар повече от половината от тютюнджиите в Пиринския край да нямат сключени договори с дружествата за изкупуване на продукцията.

"Лошото е, че така и не се прие новият Закон за тютюна, който щеше да защити тютюнопроизводителите. Затова ще направим всичко възможно ние да им гарантираме правата. Ще искаме от фирмите да започнат навреме изкупната кампания - в края на октомври. А не да чакат януари и февруари догодина. Защото земеделските стопани имат нужда от пари, за да посрещнат зимата", категоричен е кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.

Качеството на продукцията тази година е много добро. Тютюнджии се надяват, че няма да имат проблеми с изкупуването на „зеленото злато", въпреки липсата на договори. Защото няма търговец, който да не иска да вземе хубава стока, казват те.
Ако остане неизкупен тютюн или ни дадат ниска цена, ще протестираме с всички позволени от закона средства, заканват се стопаните.

Заради отличното качество на тютюна тази година тютюнопроизводителите в Пиринския край очакват по-висока цена от миналогодишната. Представители на фирмите - изкупвачи вече обиколиха населените места, за да огледат реколтата и да консултират стопаните. Те са уверили стопаните, че цената на най-добрата продукцията може да стигне и до 7,00 лева за килограм. „Всички оценители видяха, че тютюнът е с много високо качество. Четири фирми искат да го изкупят. Произвели сме по-малко - по 100 килограма от декар при очаквани 150 килограма. За всяка фамилия в селото тютюнът е основното препитание", заяви кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов