Избрани Новини

Крупник открива първия селски музей в Пиринско

Ще има и кът на кукера в читалището

Община Симитли ще отвори съвсем скоро първия селски музей в Пиринския край. Музейната сбирка ще е в село Крупник. Най-важното е, че в помещението ще има и кът на кукера, тъй като в селището тази традиция е жива и се предава от поколение на поколение. „Към мъжете се присъединяват все повече деца и юноши. Да си кукер за нас е призвание, тръпката да облечеш кожите и да играеш за здраве и благоденствие е неописуема", твърди селският кмет Григор Дуев.

В момента е пред довършване ремонта на читалището, в чиято сграда ще е музеят. Постройката е с нов външен облик, подменени са покривите и изцяло е променен киносалонът. Ремонтирано и адаптирано е помещение за музейната експозиция, която предстои да се възстанови. Проектът за подобряване на сградния фонд на Народно читалище „Владимир Маяковски - 1937" е на стойност 582 553.97 лева.

В музея ще има сбирка от ценни исторически книжа, оръдия и предмети от бита на предците ни, обитавали тези земи. По-голямата част от нея съществувала в читалището на населеното място преди повече от четвърт век. Експонатите са селектирани и подредени от специалисти от Регионалния исторически музей в Благоевград и през 1990 година музейната сбирка е открита официално. През 2005 г. обаче е сложен край на инициативата. Няколко години по-късно е направена инвентаризация на музейната сбирка, при която са констатирани повреди по експонатите, някои дори липсвали. „Специалисти от екипа ми възстановяват музейната експозиция. Амбицията ни е не само да създадем истински музей, но и той да бъде филиал на Регионалния исторически музей в Благоевград", твърди кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Общината разчита на методическата и експертна помощ на служителите на благоевградския музей. Сбирката ще бъде обогатена, след като миналата и тази година млади историци проведоха научна експедиция в района и откриха още интересни находки, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)