Избрани Новини

Екстремни спускания с каяк стартират в река Струма

Започва Седмият национален събор "Каяк в бързи води 2015"

Българското каяк общество ще събере любителите на гребните спортове в бързи води на Седмия национален събор „Каяк в бързи води 2015". Събитието е тази събота, а стартът ще бъде даден в 11:00 ч. при първия тунел в Кресненското дефиле. Акцентът на проявата ще е върху отборното спускане по целия участък на река Струма в дефилето.

Ще се карат и едноместни каяци, но тази година ще има и от небезизвестните надуваеми двуместни лодки, които са по-достъпни за хората заради стабилността си и лесното управление. Така каякарите, както и техните приятели и сподвижници, ще имат възможността да се спуснат заедно по трасето. В следобедните часове, в участъка на къмпинг зоната, ще бъде предоставена възможност и на най-малките да премерят сили в лодките. Те ще седнат в тях заедно с родителите си и ще преминат през специално изработено за тях „семейно трасе". Шоуто с много адреналин и емоции се организира ежегодно от Българско каяк общество. Членовете му вече над десет години спомагат за популяризирането на спусканията в бързи води, като организират информационни кампании и курсове за обучение. През изминалите години са се доказали като неуморни защитници на реките и нееднократно с други НПО-та са се противопоставяли на унищожаването с водноелектрически централи на реките в България. Лошото стопанисване и пословичното беззаконие по реките са факти, които каякарите не могат да приемат и те помагат винаги, когато има възможност.

Каякът в бързи води е олимпийска дисциплина, но не намира достатъчно подкрепа в държавата. Вече има инициатива  и опити на няколко наши професионални гребци да възобновят дейността и да се впишат в редиците на професионалния спорт. За целта е нужно преди всичко подкрепа от държавните администрации за изграждането на адекватни и безопасни съоръжения за тренировки и състезания, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)